Suomen orofakiaalisen terapian yhdistys ry
Suomen orofakiaalisen terapian yhdistys ry
SÄÄNNÖT
Nimi ja kotipaikka
1§ Yhdistyksen nimi on Suomen orofakiaalisen terapian yhdistys ry. Nimestä voidaan käyttää myös lyhennettä Soty ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toimialue koko maa.
Tarkoitus
2§ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää oraalimotorisista häiriöistä kärsivien henkilöiden kuntoutusta toimimalla alalla työskentelevien henkilöiden ja yhteisöjen yhdyssiteenä.
Toteutuminen
3§ Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi
- järjestää ja tukea koulutustoimintaa
- järjestää ja tukea alan tutkimustoimintaa
- harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa
- antaa lausuntoja ja tehdä esityksiä
- perustaa ja ylläpitää tarpeellisia rahastoja
- jakaa apurahoja
- ylläpitää yhteyksiä koti- ja ulkomaisiin järjestöihin
Toiminnan tukeminen
4§ Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäsenmaksua. Yhdistyksellä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja, asianmukaisella luvalla panna toimeen rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä harjoittaa julkaisu- ja kustannustoimintaa.
Liittyminen toisiin järjestöihin ja eroaminen niistä
5§ Yhdistys voi liittyä jäseneksi sellaisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin järjestöihin ja elimiin, joihin kuuluminen edistää yhdistyksen tarkoitusperien toteutumista. Liittymis- ja eroamispäätökset tekee yhdistyksen vuosikokous.
Yhdistyksen kieli
6§ Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi, mutta yhdistys rekisteröidään ja pöytäkirjat pidetään suomen kielellä.
Yhdistyksen jäsenet
7§ Yhdistyksen varsinaiseksi ja äänioikeutetuksi jäseneksi pääsee oraalimotorisista häiriöistä kärsivien henkilöiden kuntoutuksesta kiinnostunut henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä ja toimielinten päätöksiä.
Kannattajajäseninä voivat olla yksityiset henkilöt ja oikeuskelpoiset yhteisöt.
Kunniajäsenekseen yhdistyksen vuosikokous voi kutsua henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti vaikuttanut yhdistyksen toimintaan.
Yhdistykseen liittyminen ja siitä eroaminen
8§ Jäsenyyttä koskeva hakemus on tehtävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle, joka päättää jäsenyydestä.
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa.
Yhdistyksestä erottaminen
9§ Hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai jättää yhdistystä kohtaan määrätyt velvoitteet täyttämättä. Erotettu jäsen voi valittaa erottamispäätöksestä yhdistyksen hallitukselle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan.
Yhdistyksen kokoukset
10§ Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää vuosikokous. Varsinainen vuosikokous pidetään joka vuosi maalis-huhtikuun aikana. Yhdistyksen hallitus määrää vuosikokouksen tarkemman ajan ja paikan. Kutsu vuosikokoukseen on lähetettävä jäsenille kirjallisesti vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, milloin vuosikokous tai hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamaansa asiaa varten hallitukselta pyytää. Kutsu ylimääräiseen kokoukseen on lähetettävä vähintään kymmenen (10) päivää ennen kokousta.
Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaan kutsuttu koolle.
11§ Vuosikokouksen tai ylimääräisen kokouksen avaa yhdistyksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jonka johtaessa puhetta kokous valitsee itselleen puheenjohtajan.
Vuosikokouksessa käsitellään lisäksi seuraavat asiat:
1. valitaan kokoukselle sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat
2. käsitellään hallituksen laatima kertomus yhdistyksen toiminnasta edelliseltä
toimikaudelta
3. käsitellään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen
vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille
4. päätetään jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun suuruudesta ja erääntymisajasta
5. vahvistetaan talousarvio kuluvaa toimivuotta varten
6. vahvistetaan toimintasuunnitelma kuluvaa toimintavuotta varten
7. valitaan yhdistyksen puheenjohtaja
8. valitaan hallituksen muut jäsenet
9. valitaan kuluvaksi toimintakaudeksi kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa
10. päätetään rahastoista jaettavien apurahojen jaon periaatteista
11. päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista
Vuosikokouksessa käsiteltäväksi tarkoitettu asia on jätettävä hallitukselle kaksi (2) kuukautta ennen vuosikokousta.
12§ Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, lukuun ottamatta 19 ja 20 §:ssä mainittuja asioita, joissa vaaditaan määräenemmistö. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi henkilövalinnoissa, joissa ratkaisee arpa.
Yhdistyksen hallitus ja sen tehtävät
13§ Yhdistyksen toiminnasta vastaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja neljä (4) jäsentä.
14§ Yhdistyksen puheenjohtaja valitaan yhdeksi (1) vuodeksi kerrallaan ja hallituksen jäsenet kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenistä puolet on vuosittain erovuorossa. Ensimmäisen kerran erovuoroiset ratkaistaan arvalla.
15§ Yhdistyksen puheenjohtaja on hallituksen puheenjohtaja. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Hallitus valitsee keskuudestaan sihteerin ja taloudenhoitajan tai kutsuu ne hallituksen ulkopuolelta. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kaksi (2) hallituksen muuta jäsentä on läsnä.
16§ Hallitus voi asettaa tarpeellisia toimikuntia tai työryhmiä.
Toiminta- ja tilikausi
17§ Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja toimintakertomus kuluneesta toimintavuodesta on annettava tilintarkastajille viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta.
Nimenkirjoittaminen
18§ Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yksin tai taloudenhoitaja yksin, kun hallitus on antanut siihen oikeuden. Yhdistyksen sääntömuutokset ja purkaminen
19§ Näitä sääntöjä voidaan muuttaa, jos asia kokouskutsussa olleen ilmoituksen jälkeen on otettu vuosikokouksessa käsiteltäväksi ja muutosta on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa (3/4) vuosikokouksessa annetuista äänistä.
20§ Jos yhdistys päätetään purkaa, vaaditaan päätöksentekoon kolme neljäsosaa (3/4) vuosikokouksessa annetuista äänistä.
Yhdistyksen purkautuessa varat käytetään 2§:n mukaisiin tarkoituksiin purkamisesta
päättävän kokouksen määrittämällä tavalla.

saannot.pdf | |
File Size: | 50 kb |
File Type: |